Bijna 8 op de 10 Belgen hebben zich in het afgelopen jaar verplaatst als bestuurder van een wagen. De auto blijft daarmee veruit het populairste vervoersmiddel, hoewel het percentage mensen dat het openbaar vervoer neemt fors stijgt (van 41% in 2017 naar 48% in 2018). Ongeveer de helft van de Belgen gebruikte dit jaar de fiets of het openbaar vervoer. De gewone fiets blijft nog steeds populairder dan de elektrische fiets. De meeste elektrische fietsgebruikers verplaatsen zich wel enkel nog met een elektrische fiets en niet meer met een gewone fiets.

Voor het eerst werd gepolst hoe populair voortbewegingstoestellen zoals elektrische steps, éénwielers en skeelers zijn. 3% van de Belgen gebruikte in het afgelopen jaar zo een voortbewegingstoestel om zich te verplaatsen. Dat is even hoog als het percentage mensen dat afgelopen jaar met de motor reed.

Verplaatsingsgedrag per gewest

De Vlaming maakt vaker gebruik van verschillende vervoersmiddelen dan de Waal. In Brussel wordt het openbaar vervoer steeds populairder. In Wallonië gebruikte slechts 36% in het afgelopen jaar het openbaar vervoer. In Brussel waren er dat exact twee keer zo veel (72%). Ten opzichte van vorig jaar gebruiken 9% meer Brusselaars de trein, tram, metro of bus. 6% van de Brusselaars gebruikte een voortbewegingstoestel.